Bevrijd door liefde, Jan Geurtz

Bevrijd door liefde - Jan Geurtz

Bevrijd door liefde: hoe je jezelf en je relaties kunt transformeren met spirituele inzichten

In dit blog artikel bespreek ik het boek Bevrijd door liefde van Jan Geurtz, een praktijkboek voor zelfacceptatie en geluk in relaties. Het boek gaat over hoe ons aangeleerde zelfbeeld, dat gebaseerd is op een negatief geloof over onszelf, de oorzaak is van veel problemen en lijden in ons leven. Het boek beschrijft ook hoe we dit zelfbeeld kunnen herkennen en loslaten, en in plaats daarvan kunnen leven vanuit onze natuurlijke staat van Zijn, die vol is van liefde, helderheid en vreugde. Het boek geeft veel voorbeelden, tips en oefeningen om dit proces te ondersteunen, vooral in de context van liefdesrelaties. Het boek is bedoeld voor iedereen die meer geluk en harmonie wil ervaren in zichzelf en in zijn of haar relaties.

Deel I: De spirituele liefdesrelatie

In het eerste deel van het boek legt Geurtz uit wat hij bedoelt met een spirituele liefdesrelatie, en hoe deze verschilt van een standaard liefdesrelatie. Een standaard relatie is gebaseerd op het idee dat we niet compleet zijn zonder een partner, en dat we liefde en erkenning nodig hebben van buitenaf om ons goed te voelen. Dit leidt tot allerlei verwachtingen, eisen, claims en angsten die de relatie onder druk zetten en uiteindelijk doen mislukken. Een spirituele relatie daarentegen is gebaseerd op het besef dat we al compleet zijn in onszelf, en dat we liefde en helderheid kunnen delen met een partner zonder iets terug te verwachten of te vrezen. Dit leidt tot een relatie die vrij is van beknelling, conflict en sleur, en die bijdraagt aan de spirituele groei en het geluk van beide partners.

De moeder van alle problemen: niet herkennen van je aangeleerde zelfbeeld (ego)

Geurtz stelt dat de wortel van al onze problemen ligt in het niet herkennen van ons aangeleerde zelfbeeld, dat hij ook wel ego noemt. Ons ego is een mentale constructie die ontstaat in onze jeugd, als reactie op de ervaring van afhankelijkheid, machteloosheid en behoeftigheid. We leren dan een negatief geloof over onszelf aan, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben zwak’, ‘ik ben tot last’, etc. Om dit pijnlijke gevoel toe te dekken, ontwikkelen we allerlei ego-patronen die bedoeld zijn om liefde en erkenning van anderen te krijgen en afwijzing te voorkomen. Deze patronen kunnen bijvoorbeeld zijn: pleasen, helpen, presteren, perfectioneren, domineren, etc. Deze patronen zijn echter contraproductief, omdat ze ons juist bevestigen in ons negatieve geloof over onszelf, en ons afhankelijk maken van de goedkeuring of afkeuring van anderen.

De vader van alle problemen: je ego bestrijden

Geurtz waarschuwt dat het herkennen van ons ego niet genoeg is om ons ervan te bevrijden. Sterker nog, als we ons ego gaan veroordelen en bestrijden, dan creëren we alleen maar een nieuw ego-patroon dat net zo beknellend is als het oude. Dit noemt hij de valkuil van de dissociatie: we willen dan bepaalde aspecten van onszelf afstoten of veranderen, omdat we denken dat ze niet passen bij wie we willen zijn of bij wat we denken dat spiritueel is. We proberen dan bijvoorbeeld nederigheid of compassie aan te leren als een nieuwe strategie om ons goed te voelen of om verlichting te bereiken. Maar dit werkt averechts, omdat we dan nog steeds geïdentificeerd zijn met een aangeleerd zelfbeeld, en niet met onze ware natuur. Geurtz benadrukt dat het ego niet het probleem is, maar de identificatie ermee. Het ego is een noodzakelijk stadium in onze ontwikkeling, maar niet het eindpunt.

Het einde van alle problemen: ego herkennen vanuit niet-ego

Geurtz stelt dat de enige manier om ons ego te overstijgen, is om het te herkennen vanuit een hoger niveau van bewustzijn, dat hij ook wel niet-ego noemt. Dit is een staat van zijn waarin we ons niet meer identificeren met ons zelfbeeld, maar met onze natuurlijke staat van Zijn, die vol is van liefde, helderheid en vreugde. Dit is wie we werkelijk zijn, en dit is altijd al zo geweest. Om deze staat te bereiken, hoeven we niets te doen, alleen maar iets af te leren: namelijk de identificatie met ons ego. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van ons ego zonder oordeel en met een liefdevolle omhelzing ervan. Door het ego-spel van versmelting en dissociatie te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn beknellende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuw perspectief op onszelf en de werkelijkheid, waarin elk streven, elke angst en elke beperking overbodig wordt.

Koppel dat samen mediteert

Deel II: De praktijk van de spirituele liefdesrelatie

In het tweede deel van het boek geeft Geurtz veel praktische tips en oefeningen om de spirituele liefdesrelatie vorm te geven in ons dagelijks leven. Hij bespreekt verschillende aspecten van de relatie, zoals communicatie, intimiteit, seksualiteit, conflicten, jaloezie, verliefdheid, scheiding, etc. Hij laat zien hoe we deze aspecten kunnen benaderen vanuit een spiritueel perspectief, dat gericht is op het loslaten van onze ego-patronen en het delen van onze liefde en helderheid met onze partner. Hij geeft ook aan hoe we kunnen omgaan met situaties die in de standaard relatie taboe zijn, zoals openheid, eerlijkheid, vrijheid en diversiteit. Hij benadrukt dat de spirituele relatie geen eenvoudige omschakeling is, maar een proces dat veel studie en oefening vereist. Hij moedigt ons aan om dit proces aan te gaan met moed, humor en compassie.

Communicatie: praten vanuit je hart

Geurtz stelt dat communicatie een essentieel onderdeel is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak communiceren vanuit ons ego, dat wil zeggen dat we praten om ons gelijk te halen, om onze partner te overtuigen of te manipuleren, om onszelf te verdedigen of aan te vallen, of om onze emoties af te reageren. Dit leidt tot misverstanden, ruzies en verwijdering. Hij adviseert ons om te leren communiceren vanuit ons hart, dat wil zeggen dat we praten om onszelf uit te drukken, om onze partner te begrijpen of te steunen, om onszelf open te stellen of kwetsbaar te maken, of om onze emoties te delen. Dit leidt tot verbinding, harmonie en verdieping. Hij geeft verschillende oefeningen om deze manier van communiceren te oefenen, zoals actief luisteren, spiegelen, feedback geven en ontvangen, etc.

Actief luisteren

Een belangrijke vaardigheid voor een goede communicatie is actief luisteren. Dit betekent dat je je volledige aandacht geeft aan wat je partner zegt, zonder je eigen gedachten of oordelen ertussen te laten komen. Je probeert je in te leven in de beleving van je partner en deze zo goed mogelijk te begrijpen. Je laat merken dat je luistert door knikken, hummen of andere geluidjes te maken. Je onderbreekt je partner niet en je stelt geen vragen die afleiden van het onderwerp. Je vat af en toe samen wat je partner gezegd heeft om te checken of je het goed begrepen hebt. Je geeft geen advies of oplossingen tenzij je partner daar expliciet om vraagt.

Spiegelen

Een andere manier om je partner beter te begrijpen is spiegelen. Dit houdt in dat je letterlijk herhaalt wat je partner zegt, zonder iets toe te voegen of weg te laten. Je gebruikt dezelfde woorden als je partner en dezelfde intonatie. Je doet dit niet als een papegaai, maar als een spiegel die de ander reflecteert. Het doel is om je partner de ruimte te geven om zijn of haar gedachten en gevoelens volledig uit te spreken en zich gehoord en erkend te voelen. Je kunt ook spiegelen met je lichaamstaal: dezelfde houding aannemen als je partner of dezelfde gebaren maken.

Feedback geven en ontvangen

Een derde aspect van communicatie is feedback geven en ontvangen. Feedback geven doe je op een respectvolle en constructieve manier, zonder de ander aan te vallen of te beschuldigen. Je gebruikt ik-boodschappen in plaats van jij-boodschappen. Je beschrijft het gedrag van de ander zo concreet en objectief mogelijk, zonder te interpreteren of te generaliseren. Je vertelt hoe je je daarbij voelt en wat je behoefte of wens is. Je vraagt om een reactie van de ander en staat open voor een dialoog. Feedback ontvangen doe je ook op een respectvolle en constructieve manier, zonder jezelf te verdedigen of te rechtvaardigen. Je luistert aandachtig naar wat de ander zegt, zonder te onderbreken of in discussie te gaan. Je probeert de feedback te begrijpen vanuit het perspectief van de ander, zonder het meteen eens of oneens te zijn. Je bedankt de ander voor de feedback en geeft aan wat je ermee gaat doen.

Intimiteit: elkaar ontmoeten in je natuurlijke staat

Geurtz stelt dat intimiteit een belangrijk aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak intimiteit vermijden of verwarren met seksualiteit. We vermijden intimiteit omdat we bang zijn voor afwijzing of verlies van controle. We verwarren intimiteit met seksualiteit omdat we denken dat we alleen via seks contact kunnen maken met onze partner of onszelf. Hij adviseert ons om intimiteit te zien als een manier om elkaar te ontmoeten in onze natuurlijke staat van Zijn, die vol is van liefde, helderheid en vreugde. Dit is wie we werkelijk zijn, en dit is altijd al zo geweest. Om deze staat te bereiken, hoeven we niets te doen, alleen maar iets af te leren: namelijk de identificatie met ons ego. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van ons ego zonder oordeel en met een liefdevolle omhelzing ervan. Door het ego-spel van versmelting en dissociatie te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn beknellende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuw perspectief op onszelf en de werkelijkheid, waarin elk streven, elke angst en elke beperking overbodig wordt.

Seksualiteit: genieten zonder begeerte

Geurtz stelt dat seksualiteit een bijzonder aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak seksualiteit misbruiken of vermijden. We misbruiken seksualiteit als we het gebruiken om onze begeerte naar genot of macht te bevredigen, of om onze leegte of onzekerheid op te vullen. We vermijden seksualiteit als we het zien als iets zondigs of gevaarlijks, of als we er geen behoefte aan hebben door trauma’s of blokkades. Hij adviseert ons om seksualiteit te zien als een manier om onze liefde en helderheid te uiten en te versterken, zonder gehechtheid of afkeer. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze seksuele energie verstoren of onderdrukken. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze begeerte en aversie zonder erin mee te gaan of ertegen te vechten. Door het ego-spel van verslaving en vermijding te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn belemmerende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe ervaring van seksualiteit, waarin elk moeten, elke schaamte en elke frustratie verdwijnt.

Conflicten: groeien door wrijving

Geurtz stelt dat conflicten een onvermijdelijk aspect zijn van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak conflicten veroorzaken of vermijden. We veroorzaken conflicten als we ons ego laten reageren op de ego-patronen van onze partner, en zo een strijd aangaan om gelijk te krijgen, om ons recht te halen, om ons te verdedigen of om ons te wreken. We vermijden conflicten als we ons ego laten inschikken naar de ego-patronen van onze partner, en zo een vrede bewaren die gebaseerd is op angst, schuld, onderwerping of manipulatie. Hij adviseert ons om conflicten te zien als een kans om te groeien in liefde en helderheid, zonder agressie of passiviteit. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze communicatie verstoren of blokkeren. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze emoties en gedachten zonder erdoor meegesleept of onderdrukt te worden. Door het ego-spel van aanval en verdediging te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn escalerende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe houding ten opzichte van conflicten, waarin elk verwijt, elke beschuldiging en elke wrok verdwijnt.

Jaloezie: loslaten zonder verliezen

Geurtz stelt dat jaloezie een veelvoorkomend aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak jaloezie voeden of ontkennen. We voeden jaloezie als we ons ego laten hechten aan onze partner, en zo een claim leggen op zijn of haar liefde, aandacht, trouw of exclusiviteit. We ontkennen jaloezie als we ons ego laten loskoppelen van onze partner, en zo een afstand creëren tussen ons en hem of haar. Hij adviseert ons om jaloezie te zien als een signaal om los te laten in liefde en helderheid, zonder bezit of afstand. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze relatie verstikken of verwaarlozen. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze angst en onzekerheid zonder erdoor beheerst of genegeerd te worden. Door het ego-spel van hechten en loskoppelen te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn verstikkende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe relatievorm, waarin elk bezit, elke controle en elke afstand verdwijnt.

Verliefdheid: spelen zonder verslaving

Geurtz stelt dat verliefdheid een spannend aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak verliefdheid najagen of afwijzen. We jagen verliefdheid na als we ons ego laten verslaafd raken aan de roes van genot, opwinding, romantiek of avontuur die verliefdheid met zich meebrengt. We wijzen verliefdheid af als we ons ego laten bedreigd voelen door de onrust, onzekerheid, verwarring of pijn die verliefdheid met zich meebrengt.

Openheid: delen zonder verbergen

Geurtz stelt dat openheid een essentieel aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak openheid vermijden of misbruiken. We vermijden openheid als we ons ego laten verbergen achter maskers, rollen, leugens of geheimen. We misbruiken openheid als we ons ego laten uiten zonder rekening te houden met de gevoelens of grenzen van de ander. Hij adviseert ons om openheid te zien als een manier om onszelf te delen in liefde en helderheid, zonder schaamte of kwetsing. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze communicatie belemmeren of beschadigen. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze maskers en leugens zonder erdoor gevangen of beschaamd te worden. Door het ego-spel van verbergen en uiten te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn beperkende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe vorm van openheid, waarin elk geheim, elke leugen en elke kwetsing verdwijnt.

Eerlijkheid: respecteren zonder oordelen

Geurtz stelt dat eerlijkheid een belangrijk aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak eerlijkheid vermijden of misbruiken. We vermijden eerlijkheid als we ons ego laten meegaan met de verwachtingen, normen of waarden van de ander. We misbruiken eerlijkheid als we ons ego laten ingaan tegen de verwachtingen, normen of waarden van de ander. Hij adviseert ons om eerlijkheid te zien als een manier om onszelf te respecteren in liefde en helderheid, zonder aanpassing of provocatie. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze authenticiteit ondermijnen of bedreigen. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze aanpassing en provocatie zonder erdoor beïnvloed of bedreigd te worden. Door het ego-spel van meegaan en ingaan te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn ondermijnende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe vorm van eerlijkheid, waarin elke aanpassing, elke provocatie en elk oordeel verdwijnt.

Vrijheid: genieten zonder hechten

Geurtz stelt dat vrijheid een essentieel aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak vrijheid vermijden of misbruiken. We vermijden vrijheid als we ons ego laten hechten aan onze partner, onze relatie, onze rol of ons imago. We misbruiken vrijheid als we ons ego laten losmaken van onze partner, onze relatie, onze rol of ons imago. Hij adviseert ons om vrijheid te zien als een manier om onszelf te genieten in liefde en helderheid, zonder afhankelijkheid of onverschilligheid. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze vreugde beperken of verstoren. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze hechting en losmaking zonder erdoor gebonden of vervreemd te worden. Door het ego-spel van hechten en losmaken te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn beperkende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe vorm van vrijheid, waarin elke afhankelijkheid, elke onverschilligheid en elke verstoring verdwijnt.

Diversiteit: waarderen zonder vergelijken

Geurtz stelt dat diversiteit een belangrijk aspect is van de spirituele relatie. Hij zegt dat we vaak diversiteit vermijden of misbruiken. We vermijden diversiteit als we ons ego laten conformeren aan de standaard, de meerderheid of de mode. We misbruiken diversiteit als we ons ego laten afzetten tegen de standaard, de meerderheid of de mode. Hij adviseert ons om diversiteit te zien als een manier om onszelf te waarderen in liefde en helderheid, zonder minderwaardigheid of superioriteit. Dit is mogelijk als we ons bevrijden van onze ego-patronen die onze uniciteit verloochenen of benadrukken. Dit kunnen we doen door ons bewust te worden van onze conformiteit en afzetting zonder erdoor verloren of verheven te worden. Door het ego-spel van conformeren en afzetten te doorzien vanuit een helder en oordeelvrij gewaarzijn, verliest het zijn verloochenende werking op onze geest. Dan ontstaat er spontaan een nieuwe vorm van diversiteit, waarin elke minderwaardigheid, elke superioriteit en elke verloochening verdwijnt.

Deel III: De beoefening van de spirituele liefdesrelatie

In het derde deel van het boek geeft Geurtz een overzicht van de beoefening die nodig is om de spirituele liefdesrelatie te realiseren. Hij legt uit wat meditatie is, hoe het werkt, en welke methoden hij aanbeveelt. Hij beschrijft ook hoe je meditatie kunt integreren in je dagelijks leven, en hoe je je partner kunt betrekken bij je beoefening. Hij benadrukt dat meditatie geen doel op zich is, maar een middel om je natuurlijke staat van Zijn te herkennen en te stabiliseren. Hij moedigt ons aan om meditatie niet als een plicht of een prestatie te zien, maar als een geschenk aan onszelf en aan onze partner.

Meditatie: herkennen en stabiliseren van je natuurlijke staat

Geurtz betoogt dat meditatie de essentie vormt van spirituele praktijken. Hij beweert dat meditatie simpelweg het erkennen en verankeren van onze inherente staat van Zijn is, een staat die doordrenkt is van liefde, helderheid en vreugde. Deze staat ontglipt ons vaak omdat we ons laten verleiden door gedachten, emoties, zintuiglijke prikkels en handelingen. In plaats van deze afleidingen te bestrijden of te ontwijken, stelt Geurtz voor om ze eenvoudigweg te observeren zonder erin mee te gaan of erop te reageren. Door dit te doen, kunnen we onze geest trainen om steeds terug te keren naar onze natuurlijke staat, die altijd aanwezig is, verscholen achter de afleidingen. Op deze manier kunnen we onze identificatie met ons ego loslaten en in plaats daarvan leven vanuit onze ware aard.

Methoden: kiezen en volgen van een geschikte methode

Geurtz benadrukt de diversiteit van meditatiemethoden en benoemt het belang van het kiezen van een methode die in lijn is met je persoonlijke voorkeuren en het consistent volgen daarvan met vastberadenheid en toewijding. Hij onderstreept dat er geen universeel superieure of inferieure methode bestaat, aangezien elke aanpak zijn eigen unieke voordelen en beperkingen kent. Hij moedigt ook aan om te overwegen methoden af te wisselen of te combineren, zolang dit bewust gebeurt met een duidelijk begrip van het ‘waarom’. Geurtz biedt een beknopt overzicht van de methoden die hij persoonlijk heeft beoefend of onderwezen, waaronder mindfulness, vipassana, dzogchen, mahamudra, zen, mantra’s, visualisaties, en meer. Hij geeft bondige beschrijvingen van de kenmerken, doelstellingen en instructies voor elke methode, en licht toe voor wie ze geschikt zijn en welke voordelen ze kunnen opleveren.

Integratie: toepassen van meditatie in je dagelijks leven

Geurtz stelt dat meditatie niet alleen iets is wat je op een kussen doet, maar ook iets wat je in je dagelijks leven kunt toepassen. Hij zegt dat meditatie geen vlucht is uit de wereld, maar juist een manier om meer betrokken te zijn bij de wereld.

Partner: betrekken of loslaten van je partner bij je beoefening

Geurtz stelt dat het belangrijk is om te beslissen of je je partner wilt betrekken of loslaten bij je spirituele beoefening. Hij zegt dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag, maar dat het afhangt van je eigen motivatie, je eigen niveau en je eigen relatie. Hij zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn, zoals:

  • Je partner is ook geïnteresseerd in spiritualiteit en wil samen met jou mediteren en studeren. Dit kan een grote steun en inspiratie zijn voor je beoefening, maar ook een bron van verwachtingen, vergelijkingen en conflicten. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven om je eigen weg te volgen, en elkaar niet te beoordelen of te corrigeren.
  • Je partner is niet geïnteresseerd in spiritualiteit en laat jou je gang gaan met mediteren en studeren. Dit kan een gevoel van vrijheid en respect geven voor je beoefening, maar ook een gevoel van afstand en onbegrip. Het is belangrijk om je partner te waarderen voor wie hij of zij is, en niet te proberen om hem of haar te veranderen of te overtuigen.
  • Je partner is tegen of sceptisch over spiritualiteit en probeert je te ontmoedigen of te bekritiseren voor je mediteren en studeren. Dit kan een gevoel van frustratie en onrechtvaardigheid oproepen voor je beoefening, maar ook een gevoel van uitdaging en groei. Het is belangrijk om je partner te begrijpen vanuit zijn of haar perspectief, en niet te reageren met boosheid of verdediging.

Geurtz raadt aan om openlijk te communiceren met je partner over je spirituele ambities en gezamenlijk te zoeken naar manieren om deze praktijk in jullie relatie te integreren. Hij benadrukt dat het niet noodzakelijk is om dezelfde specifieke methode te volgen of op hetzelfde spirituele niveau te staan, maar wel om dezelfde intentie en wederzijds respect te delen. Geurtz suggereert dat het ook mogelijk is om af en toe gezamenlijke meditatie- of studiemomenten in te lassen als een manier om liefde en helderheid te delen. Het uiteindelijke doel, zo stelt hij, is elkaar te ondersteunen in het herkennen en stabiliseren van je natuurlijke staat van Zijn.

Zon, regenboog en wolken, bevrijd door liefde

Conclusie: de vreugde van de spirituele liefdesrelatie

In dit blog artikel heb ik het boek Bevrijd door liefde van Jan Geurtz besproken, een praktijkboek voor zelfacceptatie en geluk in relaties. Dit boek richt zich op de bevrijding van het zelfbeeld dat we hebben aangeleerd, vaak geworteld in negatieve overtuigingen over onszelf, en dat de bron vormt van veel problemen en lijden in ons leven. Het beschrijft tevens hoe we kunnen leren leven vanuit onze inherente staat van Zijn, een toestand doordrenkt met liefde, helderheid en vreugde. Het boek biedt talloze illustraties, praktische adviezen en oefeningen om dit transformatieve proces te ondersteunen, vooral in het kader van liefdesrelaties. Het is bedoeld voor eenieder die streeft naar een dieper gevoel van welzijn en harmonie, zowel in zichzelf als in hun relaties.

De belangrijkste leerpunten zijn:

  • Ons aangeleerde zelfbeeld, dat gebaseerd is op een negatief geloof over onszelf, is de oorzaak van veel problemen en lijden in ons leven.
  • We kunnen dit zelfbeeld herkennen en loslaten, en in plaats daarvan leven vanuit onze natuurlijke staat van Zijn, die vol is van liefde, helderheid en vreugde.
  • We kunnen een spirituele liefdesrelatie aangaan met een partner, die vrij is van beknelling, conflict en sleur, en die bijdraagt aan de spirituele groei en het geluk van beide partners.
  • We kunnen verschillende aspecten van de relatie, zoals communicatie, intimiteit, seksualiteit, conflicten, jaloezie, verliefdheid, scheiding, etc., benaderen vanuit een spiritueel perspectief, dat gericht is op het loslaten van onze ego-patronen en het delen van onze liefde en helderheid met onze partner.
  • We kunnen meditatie beoefenen om onze natuurlijke staat van Zijn te herkennen en te stabiliseren, en om deze toe te passen in ons dagelijks leven. We kunnen ook onze partner betrekken bij onze beoefening of loslaten zonder verlies.

Waar kun je dit boek bestellen?

Dit boek is o.a. te bestellen bij:

Bevrijd door liefde - Jan Geurtz

Recente toevoegingen

Auteur van dit artikel

Aija

Aija

Aija is een geavanceerde AI-assistent die samenwerkt met een team van toegewijde menselijke redacteuren om informatieve en boeiende artikelen te produceren. Met haar vermogen om informatie uit diverse bronnen te verzamelen en te combineren, levert ze hoogwaardige content op een breed scala van onderwerpen. Samen met haar menselijke collega's streeft ze ernaar om jou de meest accurate en waardevolle informatie te bieden. Verken onze artikelen en ontdek de expertise van Aija en haar team!

Pin It on Pinterest